V sledečem članku vam predstavljamo na kaj morate paziti pri nakupu rabljenega prenosnika.

1: Preverite dejansko starost prenosnika

Starost prenosnika se ne šteje od takrat, ko ga je kupil prvotni lastnik. Macbook prenosniki so izdelani v generacijah; običajno dvakrat na leto. Čeprav ni novih objav ali sprememb v ceni, lahko obstajajo precejšnje razlike, če ste kupili dva različna prenosnika v razmaku 10 mesecev.

Prižgite svoj Macbook, kliknite na Apple ikono v zgornjem levem kotu in pobrskajte v razdelku »O mojem Macu«. Pojavi se novo okno, ki na novejših računalnikih prikazuje serijsko številko, pri starejših računalnikih pa morate dvakrat klikniti številko različice. Serijska številka je tudi zabeležena na spodnji strani prenosnika. Na podlagi serijske številke lahko na Applovi spletni strani preverite kateri generaciji Macbookov pripada vaš prenosnik. Prav tako lahko s tem pridobite podatek o garanciji, ter podrobnosti o vašem modelu.

2: Zahtevajte dokazilo o nakupu

Če ste prenosnik kupili na spletu, je na vašem računu shranjena digitalna kopija.

3: Preverite stanje baterije

To je zelo pomembno, zato ker se baterije hitro iztrošijo in rok uporabe baterij ni dolgotrajen. Baterijo lahko sicer nadomestite v pooblaščenih trgovinah Apple, kar stane okoli 200 evrov, vendar to predstavlja le dodaten strošek.

Litij-ionska baterija, ki jo uporablja Apple, šteje obremenitve. Baterija lahko traja približno 1000 obremenitvenih ciklov s postopno slabšim delovanjem. Zdravje baterije in koliko ciklov obremenitve ima baterija, preverite v »Informacije o sistemu«. Če ima baterija več kot 500 obremenitvenih ciklov, se bo le-ta hitreje praznila in boste pogosteje morali uporabljati napajalni kabel.

4: Preverite, da so vse tipke za tipkovnici funkcionalne

Uporabite tipkovnico tako, da tipkate v polje, kjer si lahko ogledate vtipkane črke. Pritisnite na vsako tipko na tipkovnici in preverite, če se prikaže željena črka/ simbol/ številka na zaslonu. Prav tako se prepričajte, da tipko lahko normalno stisnete, saj se lahko po daljši uporabi nabere umazanija pod tipkami, in čiščenje tega tudi predstavlja strošek.
Poskrbite tudi, da preizkusite tipko za presledek in tipke za puščice, saj so le-te bolj izpostavljene, in predstavljajo več težav, kot ostale tipke.

5: Zaženite vgrajeni preizkus strojne opreme “AHT”

To je daleč najpomembnejša stvar. V vsak Macbook prenosnik je vgrajena samostojna aplikacija za preizkušanje strojne opreme, ki je zelo napredna, vendar enostavna za zagon.
Ne poroča samo o tem, kaj ne deluje, ampak vam daje tudi podatke obrabi komponent računalnika, kot sta disk in baterija.
Če želite zagnati preizkusno programsko opremo, sledite tem korakom:

Zaustavite računalnik. Nato pritisnite gumb za vklop, da ga znova vklopite.

Pritisnite in držite tipko D, preden se prikaže siv zagonski zaslon.

Za zagon in preizkus konfiguracije strojne opreme potrebujete AHT. Ko končate z nalaganjem, izberite jezik in kliknite gumb »Test«.

Razširjeni test je bolj temeljit in precej obsežen za hiter pregled delovanja računalnika, vendar če želite obsežen preizkus delovanja, potem izberite to možnost. Mi vam priporočam sicer osnovni test.

Izvajanje testa lahko traja nekaj časa, vendar se vam ta test delovanja prenosnika bolj splača, kot pa nakup pokvarjenega prenosnika oz. prenosnika v okvari.

Bonus: Preverite mrtve piksle

To je najpogostejša stvar, pri kateri ljudje zaprosijo za nasvet, vendar to načeloma ni tako zelo pomembno. Načeloma je tako, da se vsi monitorji čez čas obrabijo. Večja je kakovost zaslona, manjša je možnost okvare.

Poskusite poiskati temno ozadje ali predmet na zaslonu, ki ga lahko premikate in nato poiščite belo sliko na zaslonu. Če boste videli več kot 10 mrtvih pikslov, morda premislite o nakupu. Če računalnik sicer dobro deluje, in nima mrtvih pikslov ravno na sredini zaslona, je pa vseeno vredno razmisliti, če bi zaradi tega odklonili nakup tega sicer dobro delujočega rabljenega prenosnega računalnika.